Keresés:

Beszámolók

Beszámolók 2016.

Szotyori Nagy Kristóf Díjugrató Szakág elnöke

A magyar díjugrató élsport, ami alapján szakágunk tevékenységét mérlegre teszik, 2016-ban minden álmot valóra váltott. Ugyan most sem szerepelt magyar színekben díjugrató az olimpián, de legnagyobb versenyünkön, a budapesti CSIO-n a maximumot teljesítették lovaink, lovasaink. A nagydíj és a Nemzetek Díja győzelem olyan pillanatok voltak, amikről még az utókor is megemlékezik. Évtizedek után, első magyar női lovasként, nagyon tisztességesen állt helyt Hugyecz Mariann a Világkupa döntőn, Göteborgban. A közép-kelet-európai térség díjugrató életében vezető szerepet töltenek be a magyar díjugratók, amit mi sem mutat jobban, minthogy világkupa ligánkban a ranglista első három helyén magyar díjugrató végzett.

Utánpótlásunk 2013-ban egyéni arany- és csapat Európa-bajnoki bronzéremmel bizonyította, és az eredményekben azóta is megerősítést nyer, hogy nem csak térségünk, hanem Európa meghatározó szereplői is vagyunk. 2016-ban három CSIO-n számolatlan dobogós helyezést értünk el. A nagyon távoli Írországban, a korosztályos Eb-n pedig gyermek csapatunk 4. lett, az ifjúságiaknál Jármy Vince pár tizeddel maradt le a dobogóról, amivel a 4. és a gyermekeknél Alasztics Alíz 1 hibaponttal a 6. helyen végzett több mint száz indulóból. Évtizedes szünet után eljutottunk az egyetemi világbajnokságra, 6. helyet szereztünk az állatorvosok Európa-bajnokságán, az öttusa női olimpiai bajnoknak magyar lovasedzője van, jártunk póni Európa-bajnokságon, fiatal lovaink a tenyésztés csúcsversenyén, Lanakenben indulhattak, és az Európai Unió szinte összes országában starthoz állt magyar díjugrató.

Nemzetközi versenyek rendezésben sem vallottunk szégyent, a CSIO, a gróf Széchenyi Emlékverseny és a két évtized szünet után újraéledt bábolnai Pettkó-Szandtner nemzetközi versenyek nagyszerűen sikerültek. 2016-ban is elértük a negyvenezer levezényelt startszámot, és nőtt a versenyzők és a versenyző lovak létszáma: 1602 lovas 2850 lóval 264 versenyen vett részt. Megreformált díjugrató szabályzatunk és a benne megalkotott országos versenyek modellje bevált, a túlhajszolt, rohanós versenyek helyett élvezhetőbb országos versenyeket élhettünk meg. A fedettpályás szezon kitűnően zárult a 15. fedettpályás döntővel, szabadtéren a Bábolnai Gazdanapokkal együtt rendeztük ob-nkat, ahol a győztesnek idén is járt a Fiat. A tenyészverseny visszakerült a „kályhához”, a kiskunhalasi fűre, a championátus pedig a népszerű Bábolna után, az eddig inaktív térségbe életet töltve, különleges környezetben, a diósgyőri vár alatt bizonyította, hogy az elszánt munka gyümölcsöt terem. Három GP-t szerveztünk kiemelt pénzdíjjal.

A régiós versenyek és döntők négy év közös munkája eredményeként indultak új útjukra, melyek úgy létszámukban, mint színvonalukban is kezdenek a helyükre kerülni.
A versenyrendezői kedv tovább alakult, most már jellemzően a folyamatos versenyszervezésre törekvő egyesületek rendezik a versenyek nagy részét, ahol a feltételek sokat fejlődtek, de hogy melyek a legnépszerűbbek, azt a lovasok, lótulajdonosok nevezései mutatják. Azokban a megyékben, ahol tevékeny a vezetés vagy elszánt egyesületek akarnak alkotni, zajlik a sport, jók a versenyek, amikhez a szakág 2016-ban is anyagi és szakmai támogatást tudott nyújtani. Az amatőr díjugrató kör behatárolása az elmúlt két ciklusban folyamatosan tisztult, mostanra talán elérte a kívánt formát. Az Aranyos Kupa, az amatőr fedettpályás és országos döntők csapatversennyel bővítve egész évben versenylehetőséget adnak sportágunk egyik legnagyobb résztvevő körének.

A Földművelésügyi Minisztérium három területen nyújtott pénzügyi támogatást, amiből a versenyrendezők, a lovardák és tenyésztők is részesülhettek. A Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportágfejlesztésre biztosított pénzügyi támogatásából folytattuk a Talent Programot, amelybe közel húsz fiatal tehetség kapcsolódott be.
Zászlónkon a tiszta sport felé köteleztük el magunkat, ezért sajnálatos, hogy idén is előfordult pozitív dopping eset.

Sportszakembereink - szinte minden területen: pályaépítőktől a stewardokig - sikeres vizsgákat tettek, majd megbízásokat kapva, nevük egyre gyakrabban olvasható a Nemzetközi Lovas Szövetség versenykiírásaiban. Az edzői regisztrációs vizsga elvárásai helyesnek tűnnek, hiszen az oktatásunk rendszere és szakmai színvonala az eredményekben visszaköszön. Az elmúlt évben is nagy fejlődést lehetett tapasztalni a rajtengedély vizsgákon, egyre felkészültebbek a vizsgázók, és a helyszínek is teljesítették az elvárásokat. A fiatalság számára követhető utat mutatnak a példaképek és a versenyrendszer, 2016-ban már határozottan érzékelhettük, hogy a sokhibás, zavaros pályák helyett az elegáns parcourok száma kerekedett felül.

Fontosnak látom, hogy a médiában áttörés volt ez az év, a televízió csatornáin minden képernyőre való esemény helyet kapott, az online közvetítések szinte minden starthoz odaértek. Szövetségünk Pegazus televíziós magazinjában és újságjában ott lehetett a díjugratás, és honlapunkon, közösségi oldalunkon pezsgő a híradás.

Nevezési oldalunk magáért beszél, a tapasztalatok beépítése folyamatos. A ciklusban emlékeink és múltunk nagyjainak bemutatását sem hagytuk a feledésbe merülni, ismereteinket folyamatosan adjuk át a fiatal generációnak.

Az elmúlt két évtized során első ízben maradt együtt hiánytalanul a megválasztott teljes hétfős szakbizottság. Számunkra ez határozott értékmérő visszajelzés a lovas társadalom részéről, hogy az élet különböző területein tevékenykedő szakemberek csapata nyilvánvalóan elkötelezetten dolgozik a díjugratásért, óriási utat megtéve a ’80-as évek első szakbizottsági kora óta. Jó döntésnek bizonyult, hogy az egyes szakterületek képviselői ne mereven csak saját területükre korlátozzák felelősségüket és munkavégzésüket az elnökségben, hiszen a szakbizottság így sokkal hatékonyabban szolgálhatja a díjugrató sportot.

Köszönettel tartozom a Magyar Lovas Szövetség és a Sportlótenyésztés vezetésének, a szakág titkárainak, a szövetségi kapitányoknak, az elnökségnek, a kitartó szponzoroknak, illetve a hazai díjugrató társadalom minden tagjának, hogy az elmúlt években a magyar díjugrató sport nem a lemaradó, hanem a meghatározó sportágak közé kerülhetett.

Beszámolómat egy találó mondással zárom: a lovasélet köztudottan nem egyszerű, de ezért lesz a lovasok élete nagyszerű!

 

Szotyori Nagy Kristóf

 

Németh István felnőtt szövetségi kapitány beszámolója

A 2016-os évünk egy nagyszerű egyéni teljesítménnyel kezdődött, mivel Hugyecz Mariann kijutott a göteborgi világkupa döntőre. Ló és lovas kitűnő formában, hibátlanpályával kezdte a versenyt. Az elő és középdöntő helyezési pontjai alapján bejutott a 30-as döntőbe, és végül a 26-dik helyen végzett.

Nehezen indult az év a válogatott számára, kisebb sérülések miatt nem sikerült a legerősebb csapatot indítanunk az első két CSIO-on. Linzben a következő lovasok képviselték hazánkat: Hugyecz Marian-Druid HH, Szász Sándor-Luftikus Boy, Horváth Balázs-Zordon, Tóth László-Isti, a csapat a 10-dik helyen végzett. Ezt követő héten Celjében a csapat össze állítása a következő volt: Tóth László-Isti, Búza Krisztián-Fortender, Burucs Barna-Sir Winston C, Horváth Balázs-Zordon, ahol holt versenyben 5-dikek lettünk. Következő betervezett versenyünkre sajnos a lengyel rendezők nem fogadták a nevezésünket, ez nehezítette a budapesti felkészülést.

Az év legfontosabb versenye a budapesti CSIO volt. A verseny előtt már érezhető volt a lovasok elszántsága, szerettünk volna dobogós helyezést elérni. Nagyon izgalmas verseny volt, a lovasok nagyszerű teljesítménye mellett szeretném megemlíteni a közönség támogató erejét, amely segítette a győzelemben a Hugyecz Mariann-Chacco Boy, Szabó Gábor-Timpex Bölcsész, Horváth Balázs-Zordon, Tóth László-Isti összeállítású csapatot. A csapat győzelem mellett még egy kitűnő eredmény született, Szabó Gábor és Timpex Bölcsész vasárnapi Nagydíj győzelme.

A Nemzetek Díja sorozat divízió 2–es csoportban három eredményünk volt, mivel Lengyelországban nem versenyezhettünk, így a 6-dik helyen végeztünk.

Samorin volt az év utolsó csapatversenye ahol pechesek voltunk, mindenkinek becsúszott egy-egy „fa” így sajnos nem jutottunk a második fordulóba.

2017 elején Szabó Gábor részt vesz a világkupa közép európai liga döntőjén, ahonnan bejuthat az Egyesült Államokbeli döntőre. Az év fő feladata az Európa-bajnokság lesz.

Egy két éves periódust zártunk le, amely minden képen sikeresnek mondható. Számtalan kitűnő egyéni eredmény született. Örülhettünk 2015-ben a csapat harmadik helyezésének az olimpiai kvalifikácion, 2016-ban pedig a Nemzetek Díja győzelemnek a Tattersall-ban. Ezúton szeretném megköszönni a lovasoknak és a tulajdonosoknak az együttműködést.

Németh István

 

Ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány beszámolója

2016-os év beszámolója

Április 8-10. között a balatonvilágosi Pulai Lovasparkban került megrendezésre a Gyermek, Ifjúsági és Fiatal lovas válogatott keret edzőtábora. A háromnapos összetartás során az idomítás, cavaletti munka, ugrógimnasztika mellett vonalak, kombinációk, illetve a nemzetközi versenyek kívánalmainak megfelelő pálya gyakorlása volt a feladat.

Lamprechtshausen

A Magyar Utánpótlás Válogatott 2016. május 12-től 16-ig az ausztriai Lamprechtshasuen-ben megrendezett CSIO-n vett részt. A közel 450 lovat felvonultató nemzetközi mezőnyben a Magyar Utánpótlás csapat 8 fő gyermekkorosztályú, 10 ifjúsági, 1 fiatal lovas, 1 U25-ös és egy póni kategóriában résztvevő versenyzővel képviseltette magát. A verseny legfontosabb és legszínvonalasabb versenyszámaiban: a Nemzetek Díjában és a Nagydíjban egyaránt szép magyar sikerekkel büszkélkedhetünk. A gyermek kategóriában a 8 csapatból álló mezőnyben Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős, Bognár Dóra – Rádiháza Bohókás, Alasztics Alíz – Charneval, Sári Mia Sarolt – Circado összeállítású Magyar Válogatott a győztes belga csapat után a második helyet szerezte meg, a dobogón megelőzve Ausztriát. Gyermek Nagydíjban a rendkívül nehéz 130 cm-es pályát két lovasunk teljesítette hibátlanul és az összevetésben is magabiztos lovaglással és hibátlan teljesítménnyel harmadik helyen végzett Alasztics Alíz – Charnevallal, és negyedik helyezést ért el Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős nyergében.

Ifjúsági kategóriában a 2015-ös Európa Bajnoki 5. helyezett csapatunk mérte össze tudását a 8 csapatot felvonultató ifjúsági Nemzetek Díjában. Weinhardt Virág – Chiclana, Jármy Vince – Prima, ifj. Lázár Zoltán – Lacrima di Felicita, Lehotai Máté – Prince összetételű Magyar válogatott harmadik helyezést ért el a győztes Német és a második helyezett Olasz válogatott után. Az Ifjúsági Nagydíj 69 indulós mezőnyében összesen 9 hibátlan lovaglás született, a magyar lovasok közül Lehotai Máté – Prince nyergében teljesítette hibátlanul a pályát, majd az összevetésben is hibátlan teljesítménnyel 5. helyen végzett. Fiatal Lovas korosztályú versenyzőnk, Vándor Zsófia – Agropoint Cavistoval a EY Cup U25, 25 év alattiaknak rendezett versenyszám 145 cm-re kiírt Nagydíjában hibátlan alappályát lovagolva az összevetés után 3. helyen végzett.

Ciekocinko

2016. május 26-29-ig a lengyelországi Ciekocinko-ban szerepelt a Magyar Gyermek és Ifjúsági Válogatott. Janik Attila kijelölt csapatvezető irányításával a Gyermek csapat a Nemzetek Díja versenyszámban négy csapatból a második helyen végzett. Tóth Ninetta – Plankton (4 hp, 0 hp), Sári Mia Sarolt – Cha Cha B Z (10 hp, 16 hp), Alasztics Alíz – Szikhát (5 hp, 5 hp), Janik Anna – Caballero (0 hp, 0 hp). A Gyermek Nagydíj 17 fős mezőnyében 7 lovas teljesítette hibátlanul az alappályát, köztük két magyar lovas: Alasztics Alíz - Szikháttal az összevetésben is hibátlanul harmadik helyen végzett, és az összevetés leggyorsabb lovaglását bemutatva, de sajnos 1 verőhibával Tóth Ninetta - Planktonnal ötödik lett. Janik Anna 12. helyen Caballero (8 hp), Sári Mia Sarolt -  Cha Cha B Z (8 hp) 14. helyen végzett.

Az Ifjúsági Nemzetek Díja versenyszámban 5 csapatból Magyarország válogatottja második helyen végzett. Reisz Panna – Captain (8 hp, 0 hp), Szarka Éva – Tony Montana (4 hp, 12 hp), Tóth Boglárka – Claudius (12 hp, 0 hp), Ódor Evelin – Babett (5 hp, 4 hp).

A Gyermek Nagydíj 21 fős mezőnyéből hibátlan alappálya és összevetés után Szarka Éva - Tony Montanával a harmadik helyen végzett. 10. Ódor Evelin – Babett (8 hp).

Hagen

2016. június 6-13. a németországi Hagen adott otthont a rangos nemzetközi utánpótlás CSIO versenynek, melyen a teljes európai utánpótlás mezőny megjelent.

A Gyermek Nemzetek Díja versenyszámban 11 csapat állt rajthoz. A magyar csapat az első forduló után 8 hibaponttal a 7. helyen zárt, 1 verőhibával lemaradva a második fordulóról. Alasztics Alíz – Charneval (4 hp), Bognár Dóra – Rádiháza Bohókás (4 hp), Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős (0 hp), Tóth Ninetta – Plankton (4 hp). A győzelem izgalmas összevetésben dőlt el a két teljesen hibátlan teljesítményt nyújtó csapat között, ahol az angol csapat két másodperccel előzte meg a Német válogatottat.

A Gyermek Nagydíjban a teljes európai elit rajthoz állt. 71 lovas kezdte meg a Nagydíjhoz méltóan nehéz pályát, melyen 18 hibátlan teljesítmény volt. Villámgyors, bravúros lovaglással legeredményesebb magyar lovasként a második helyen végzett Alasztics Alíz - Charneval nyergében, az összevetésben is hibátlan lovaglással. Horváth Márkó - Rádiháza Csicsergőssel a hibátlan alappálya után az összevetésben 4 hibaponttal 12.  helyen végzett. 31.  Bognár Dóra  - Rádiháza Bohókás (4 hp), 44. Tóth Ninetta - Plankton (5 hp).

Az Ifjúsági Nemzetek Díja 140cm-re kiírt versenyszámában 14 csapat állt rajthoz. Németországgal holtversenyben a 9-ik helyen végeztünk. Szuhai Péter – Zaferah (12 hp), Hollé Sára – Clintus (1 hp), Weinhardt Virág – Queenie (5 hp), Jármy Vince – Niagara (9 hp). A Gyermek Nemzetek Díja után az Ifjúsági csapatversenyben is Nagy Britannia csapata bizonyult a legjobbnak.

Az Ifjúsági Nagydíj 81 lovast felvonultató mezőnyének egy rendkívűl nehéz 140cm-re kiírt pályát építettek, melyen mindössze 7 hibátlan lovaglás született. Legeredményesebb magyar lovas Jármy Vince - Niagarával a 21.  helyen végzett (5 hp). 41. Weinhardt Virág – Queenie (9 hp), 64.  Lehotai Máté – Prince (13 hp), 73.  Hollé Sára – Clintus (17 hp).

Millstreet

Az Utánpótlás Európa Bajnokságra 11 lovassal érkeztünk az írországi Millstreetbe. A gyermek és az ifjúsági korosztályban 5-5 lovassal, a fiatal lovas korosztályban pedig 1 párosunk állt rajthoz.

A gyermek korosztályban 99 páros kezdte meg az Európa Bajnokságot. Az elődöntőben 11. lett Bognár Dóra - Rádiháza Bohókás nyergében (0 hp), 16-ik Alasztics Alíz – Charneval (0 hp), 33. Janik Anna – Costa Brava (0 hp), 46. Kof-Kiss Dorka Viador (1 hp), 61. Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős (4 hp).

Az Európa Bajnoki csapatversenyt 17 csapat kezdte meg. Az első forduló után hibátlan teljesítménnyel holtversenyben az első helyen állva kezdtük meg a kétfordulós csapatversenyt, ahol az első és a második fordulóban egyaránt 1 verőhibát vétve, összesen 8 hibaponttal, összesítésben az igen előkelő negyedik helyet érte el a magyar csapat. Aranyérmes a spanyol válogatott lett 1 hibaponttal ezüstérmes izgalmas összevetés után Németország csapata lett megelőzve Olaszország válogatottját. A döntőbe 33 lovas kvalifikálta magát köztük 3 magyar páros. Alasztics Alíz - Charnevallal a hibátlan első forduló után 1 hibapont alapidő túllépéssel 6. helyen végzett. 20. Janik Anna – Costa Brava, 24. Bognár Dóra – Rádiháza Bohókás, 38. Kof-Kiss Dorka – Viador, 41. Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős.

Ifjúsági kategóriában az elődöntőben a vadászlovaglás szabályai szerinti elbírálású versenyszámban 99 indulóból a legeredményesebb magyar lovasként 10. helyen zárt Hollé Sára – Clintus, 22. ifj. Lázár Zoltán – Lacrima di Felicita, 24. Jármy Vince – Prima, 47. Weinhardt Virág – Queenie, 71. Lehotai Máté – Prince.

A csapatversenyben 19 nemzet képviseltette magát. A Magyar válogatott 16. helyen zárt. Jármy Vince – Prima (4 hp), ifj. Lázár Zoltán – Lacrima di Felicita (4 hp), Hollé Sára – Clintus (9 hp), Weinhardt Virág – Queenie (18 hp).

Két lovasunk jutott a döntőbe, ifj. Lázár Zoltán lova Lacrima di Felicita belázasodott, és az egészségi állapotára való tekintettel nem tudott a döntőben részt venni. Jármy Vince - Prima nyergében a döntő mindkét pályáján magabiztos szép lovaglással hibátlan teljesítménnyel összesítésben a nagyon előkelő negyedik helyen végzett. Az össesítésben 29. ifj. Lázár Zoltán - Lacrima di Felicita, 50. Lehotai Máté – Prince, 54. Hollé Sára – Clintus, 86. Weinhardt Virág – Queenie.

Fiatal lovas kategóriában Burucs Barna képviselte Magyarországot. Az első napon 76 lovas kezdte meg az első minősítő versenyszámot, amely vadászlovaglás szabályai szerint zajlott. Burucs Barna – Sir Winston C nyergében magabiztos, lendületes pályával a 14. lett. A kétfordulós középdöntő versenyszámában nagyszerű lovaglással az első fordulóban hibátlan teljesítménnyel, a második fordulóban 4 hibaponttal, így összesítésben 9. helyen jutott a döntőbe. A döntőben a lovast lóról esés miatt kizárták, így összesítésben a 22. helyen végzett.

Az Európa Bajnokságon lovasaink nagyszerűen helyt álltak. Mindhárom korosztályban döntőbe jutottunk. Gyermek és Ifjúsági korosztályban Európa Bajnoki pontszerző helyen végeztünk. A Gyermek csapat negyedik helyezésére nagyon büszkék vagyunk.

Gratulálunk a lovasoknak és az edzőiknek az elért eredményekért, és köszönjük az egész éves kitartó, szorgalmas munkájukat!

Ifj. Kövy András

Utánpótlás szövetségi kapitány

Balatonvilágos, 2017 január 7.

 

Schlezák Melinda elnökségi tag beszámolója

Díjugrató versenybírók által elért tények 2016-ban

96 regisztrált díjugrató versenybíró váltott licencet a 2016-os évre – a létszám az elmúlt években erősen stagnál.

A legtöbb hazai rendezvényen Abay Pál nemzetközi 1-es szintű bíró vett részt, az I. osztályúak közül pedig Fodorné Horváth Anett erősítette a zsűriegyüttest leggyakrabban.

Az idei év két továbbképzése Bábolnán és Budapesten került megrendezésre. A 2 napos összejövetelen az elméleti anyagok és gyakorlati vizsgán 5 új versenybíró szerzett gyakorlói státuszt. Emellett pedig 12 további sporttársunk lépett egy szinttel feljebb.

Nemzetközi továbbképzések területén is tartalmas volt az elmúlt esztendő. A Kaposváron rendezett FEI 1-es szintű versenybírói vizsgán Fugli Károly mérte fel a bírók tudását német kollégájával. A magyar I. osztályú bírók közül négyen teljesítették az elvárt szintet, így Abay Pál, Juhász Tibor, Pataki-Csete Dorottya és Szebényi Dániel nemzetközi minősítést kaptak.

2016 során a sárgalapos figyelmeztetések elenyésző számban voltak jelen (1 edző és 1 lovas), utalva a sporttársak hozzáállásának és szabálykövetésének javulására. Fontos adat ez, hiszen elengedhetetlen, hogy a szakág összes résztvevőjének egy legyen a célja: sportszerű, igazságos és élvezhető versenyeket megélni.

Budapest, 2016. december 31.

Schlezák Melinda

 

 

Erdélyi Magdolna elnökségi tag beszámolója

Pályaépítői beszámoló

Képzések

A 2016-os évben két központilag szervezett tanfolyamon vehettek részt a pályaépítők, Bábolnán és Budapesten. A képzéseket most először nyitottá, azaz minden érdeklődő által ingyenesen látogathatóvá tettük: ezzel a lehetőséggel a két tanfolyamon összesen 3 fő élt.

A tanfolyamok pályaépítők általi látogatottsága szinte 100%-os volt: mindössze egyetlen, nemzetközi listán lévő szakemberünk nem jelent meg egyik alkalommal sem.

A tanfolyamok a versenybíró-képzéssel párhuzamosan kerültek megrendezésre: az aktuális szabályváltoztatásokat közösen tárgyaltuk, majd a pályaépítők külön tanfolyama következett. A tanfolyam a szakág hosszú távú céljának szellemében zajlott: minél egységesebb pályaépítői szemlélet elérése a pályaépítők egyéni kézjegyének és a sport sokszínűségének megőrzése mellett. A résztvevők tanfolyamon való nagyfokú aktivitása szerencsére töretlen az elmúlt 3 évben.

Nemzetközi vizsgát 2016-ban egyetlen hazai pályaépítő sem tett.

Nemzeti 4-es szintű vizsgát két pályaépítőnk tett: Bánfi Attila és Grózner Szilárd.

 

A magyar pályaépítők tevékenysége

A 2016-os évben 21 magyar pályaépítő dolgozott a hazai díjugrató versenyeken, 19 fő pályaépítőként (és esetenként asszisztensként), 2 fő csak asszisztensként.

A legtöbb magyarországi díjugrató rendezvényen Unyatinszki József és Fodor István dolgozott felelős pályaépítőként: 29-29 versenyen (mindketten országos 4-es szintűek).

A legtöbb külföldi versenyt magyar pályaépítőként Erdélyi Magdolna építette (14 verseny), ebből a legmagasabb CSI3*-os státuszú volt.

Külföldi versenyeken az alábbi pályaépítők felelős pályaépítéséről van információja a szakágnak a 2016-os évből:

Bánfi Attila (Szlovénia 140 cm-ig)

Erdélyi Magdolna (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Törökország 150 cm-ig)

Grózner Szilárd (Szlovákia 125 cm-ig)

Karádi László (Szlovákia, Kanada 145 cm-ig)

 

Ezeken felül pályaépítő asszisztensként és pályaszolgálatként hazai szakembereinknek számtalan alkalommal nyílt lehetőségük tanulni a környező országok különböző szintű versenyein.

Szakembereink hazánkon túli megítélése és foglalkoztatottsága évről-évre pozitív irányba mozdul, míg Magyarországon 2016-ban mindössze egyetlen külföldi pályaépítő dolgozott: Werner Deeg (FEI 4-es szint) a budapesti CSIO-n, minden egyéb versenyen magyar szakemberek dolgoztak.

 

 

Erdélyi Magdolna

© Magyar Lovas Szövetség | Minden jog fenntartva | Oldaltérkép | Grafika és szerkesztés: Win-Win Position Kft.
Archívum