Keresés:

Beszámolók

Beszámolók 2017.

Beszámoló 2017-ről

Szotyori Nagy Kristóf beszámolója

Díjugratásunk lendülete 2017-ben is megtartotta azt a tempót, amivel Európa díjugrató lovassportjában figyelemre méltó pozíciót vívott ki magának.

Az egy éve megválasztott díjugrató szakbizottság célul tűzte ki, hogy jól átlátható, érthető szerkezetű, minden résztvevő számára sportértéket adó versenyrendszert működtessen. Az egyensúly megteremtése a versenyrendezők, a profi, amatőr és utánpótlás lovasok, a lótulajdonosok, és a laikus közönség között komoly kihívást jelent. A versenypályák talaja, a versenyhelyszínek környezete fokozatosan alakul át országszerte, a szemléletmód és a hihetetlen erőfeszítés a záloga annak, hogy sok más sportággal ellentétben a díjugratás a múlt évben is meg tudta őrizni eleganciáját és népszerűségét.

2017. az építkezés éve volt. Több versenyhelyszín válthatta valóra a korábbi közgyűlések központi gondolatait, hogy olyan verseny objektumokkal rendelkezzen Magyarország is, ami Európában bárhol megfelel a modern díjugratás követelményeinek.

A startok száma pár százalékkal csökkent, pontosan 38798 startot csengettek bíróink. Az ok egybeesett a szándékkal, azaz a versenyrendezők nem hajszolták az egy versenynapra bezsúfolható startokat, ugyanakkor 262-ről 273-ra nőtt a versenynapok száma a Nemzeti Lovarda rekonstrukciója ellenére. A versenyrendezési kedv tovább élénkült, viszont a minősítést az 1548 licensszel rendelkező lovas döntötte el, hogy 2779 lovával hol és mennyit akart Magyarországon versenyezni. Örömteli, hogy 12 helyszínen 296-an rajtengedély vizsgáztak. A 223 edzői licensszel rendelkező szakember munkáját dicséri, hogy a rajtengedély vizsgák színvonala egyre magasabb. A régiós versenyrendszer eltérő módon és színvonalon működik a 19 megyében, de elmondható, hogy az ország minden földrajzi szegletében volt tavaly díjugrató verseny. A Földművelésügyi Minisztériumtól kapott jelentős versenyrendezési támogatással élhettek a régiós versenyek rendezői. A múltunk kiemelt lovas szakembereinek nevét viselő régiók szeptemberi döntői - talán egy kivétellel - idén nagyszerű versenyt hoztak. Volt olyan régió, ahol több mint 20 csapat is starthoz állt, de olyan is akadt, ahol megfelelő helyszín hiányában a korábbi évekhez képest visszafogott mezőnyök állhattak csak össze. Az országos versenyek jelentőségének védelmében egy hétvégén egy ilyet lehetett rendezni, ami szinte minden versenyhelyszínen teltházat hozott. Az öt éve elkezdett Grand Prix sorozat mezőnye megháromszorozódott, amit további két kategóriával és egy bónuszdíjazással fejlesztettünk. A már több mint egy évtizedes múlttal büszkélkedő championátust élénk érdeklődés övezte, minthogy színvonalas versenyzési lehetőséget adott azoknak, akik nem az országos bajnokságot választották. A championátuson az amatőr lovasok is helyet kaptak, emiatt az Aranyos Kupa indulólétszáma jelentősen lecsökkent. A Fiat országos bajnokság felnőtt kategóriájában a megnövelt pályamagasság méltó volt legnagyobb nemzeti versenyünkhöz, a győztes pedig ismét átvehette az új Fiat személygépkocsit. A 33. tenyészverseny sorozat szakmaiságát külföldi stílusbíró közreműködésével emeltük. Harmadik alkalommal rendeztük meg Mezőhegyesen a Magyar Méneskönyvek Versenyét. A legnagyobb motivációt a szakági vezetés továbbra is a pénzdíjakban látja, ezért idén is a kiemelt versenyek díjazására helyeztük a hangsúlyt.

Összefoglalva: Balatonvilágos, Bábolna, Diósgyőr, Kecskemét, Kiskunhalas, Tamási Grand Prix, országos minősítő vagy döntő helyszínként szabadtéren biztosították a magyar díjugrató sport követelményeit. A fedettpályás szezonban mutatkozott némi űr a nagy helyszínek fejlesztési munkálatai miatt, de a hortobágyi Mátai Ménes a lehetőségekhez képest kiváló fedettpályás döntőt hozott össze, és a kaposvári Lovas Akadémia is folytatta a hagyományt, nemzetközi versenyként rendezte meg a Mesterek Tornáját. Elfogadott országos fedettpályás helyszínként Kecskemét is bekapcsolódott a versenynaptárba. A szabadtéri szezonban a CSIO-ink elmaradtak, de Bábolna több mint tíz nemzet részvételével világkupát rendezhetett. A kaposvári Lovas Akadémia adott otthont a három olimpiai szakág póni Európa-bajnokságának, ami a kezdeti félelmek után, a szakma elismerésével, kiváló helyszíne lett a kontinensviadalnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a diósgyőri vár lábánál első ízben nemzetközi verseny született. Az 51. Hortobágyi Lovasnapok, 17 évvel az ott rendezett Európa-bajnokság után, ismét nemzetközi versenyként kapott helyet, és az év rangos lezárásaként, a megújult Nemzeti Lovarda teltházas fedettpályás Világkupával térhetett vissza.

Talent Programunk a 4. évadját töltötte be, melynek keretében a hazai edzői kar legjobbjai mellett az ír John Ledingham és a sportágunkhoz kapcsolódó szakemberek tanították az ország feltörekvő tehetségeit. Utánpótlás válogatottunk Közép-Európa három CSIO-ján: Ausztriában, Lengyelországban és Németországban teljes csapatokkal versenyzett. Augusztusban, a földrajzi szempontból szerencsés somorjai versenyhelyszínen rendezték az utánpótlás Európa-bajnokságot, ahonnan tavaly sem kellett lehajtott fejjel hazajönni: az ifjúsági kategóriában Weinhardt Virág 6. és Jármy Vince 11. helye, Hóman Gréta gyermek kategóriában szerzett szintén 11. helye a száz fölötti mezőnyökben nagy siker. Bár felnőtt szinten a magyar olimpiai minősülés még várat magára, Weinhardt Virág sport teljesítménye azonban az első ifjúsági olimpiai kvótát jelenti a magyar lovassport számára.

Felnőtt válogatottunk Linzben és - sporttörténelmünkben először - az 5* szinten megrendezett lengyelországi Sopotban 5. helyeken zárva nagyszerűen kezdte a szezont. Sajnos csapatversenyben, a göteborgi Európa-bajnokságon már nem tudtuk kimagasló teljesítménnyel lezárni a szabadtéri szezont. A magyar válogatott idei évéhez hozzátartozik, hogy ifj. Tóth László ellen fegyelmi eljárást kellett indítani, ami alaposan átírta a magyar felnőtt díjugrató válogatott életét. Az Európa-bajnokságon, egyéniben nagyszerűen szerepelt Horváth Balázs Zordonnal, aki a közép mezőnyben, és Krucsó Szabolcs Chacco Blue II-vel a Top 50-ben végzett. Világkupa Ligánkban az első három helyet magyar lovas foglalta el, valamint harmadszor indulhatott magyar díjugrató a világkupa döntők sorában, ahol az eddigi legjobb teljesítményt ifj. Szabó Gábor érte el Magyarországon felkészülve, a magyar tenyésztésű Timpex Bölcsésszel. Litvániától Romániáig számtalan nagy díjugrató versenyen vettünk részt, világranglista pontot adó versenyszámokban és nagydíjakban hoztuk a helyezéseket. Krucsó Szabolcs 4 és 5*-os nagydíjakban ért el helyezést, Horváth Balázs világkupa fordulót nyert, de Hugyecz Mariann volt összességében a legeredményesebb lovasunk ezen a területen.

A Kincsem Park volt a házigazdája az elmúlt év szakmai továbbképzéseinek. Fontos kiemelni a stílusbírók körét, akiknek működési szabályrendszerét sosem volt és sosem lesz egyszerű összehangolni, de hatékony munkával, közös egyeztetéssel sikerült az egységes szemléletet a gyakorlatba is átvinni. Elkezdődött a steward rendszer bevezetése a legnagyobb versenyeken, ami egy több éves folyamat eleje. A versenyirodák, versenybírók, pályaépítők a tőlük elvárható magas színvonalat hozták. A műhely program 2017-ben is segítette az utánpótlás, amatőr és edzői kör továbbképzését, melynek népszerűségét bizonyítja, hogy a felhasználható pénzügyi keretet 100%-ban kimerítettük. A kaposvári Lovas Akadémián rendezett edzői regisztrációs vizsgán 37-en vettek részt a téli időszakban. A Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve, első ízben nem csak a lovak, hanem a párosok humán résztvevőit is bevonták a dopping vizsgálatokba.

Nevezési rendszerünk a tapasztalatokat beépítve örökösen fejlődik, már jelzi a sportorvosi igazolások meglétét, a lovak, lovasok indulási jogosultságát döntőkre, a bajnokságokra való minősülést, a ranglisták felállításával segíti a tájékozódást.

A közösségi médiában Facebook oldalunké a vezető szerep, de a szakági honlap is percről percre látja el friss, hiteles információval a díjugratás iránt érdeklődők világát. A magyar szakmai kommentálással sugárzott Eurosport lovas műsorok, a havi megjelenésű televíziós Pegazus magazin és a nyomtatott Pegazus újság mind-mind a díjugratás sportélményét adta tovább a legigényesebb minőségben. A Grand Prix-król és a döntőkről a Digi TV, a kiemelt versenyekről az M4 Sportcsatorna többször ismételt közvetítést adott, ugyanakkor a fedett pályán és a szabadtéren megrendezett országos versenyek összes eseménye követhető az online televízión keresztül akár laptopon, akár mobil telefonon.

Múltunk emlékeit táblaavatásokkal, megemlékezésekkel és elnevezésekkel tartottuk ébren a jövő generáció számára.

Két területen sikerült kilépnünk az eddigi állóvízből: megfogalmaztuk az öregfiúk országos bajnokságát, ami a vártnál nagyobb népszerűségnek örvendett, és részt vettünk a szabadidős szakág megszervezésében, elkötelezett partnerséggel vettünk részt munkájukban. Több évtizedes egyeztetés után sikerült meghatározni a megyei lovas képviseletek státuszát, és közösen, egy fórum keretében irányt adni munkájuknak. Fórum fórumot követett, ahol az utánpótlás, majd a szakág területét érintő kérdéseket vitattuk meg az érdeklődő résztvevőkkel. Az egy évvel ezelőtti tisztújítás miatt jogos kritika érte a szakbizottságot, hogy nem volt időben szabályzat és versenynaptár, de ezt a hibát elkerülendő, most már karácsony előtt nyilvánosságra tudtuk hozni a tervezeteket felületeinken.

Köszönettel tartozom a Földművelésügyi Minisztériumnak, a tenyésztő szervezeteknek, a Magyar Lovas Szövetségnek a hatékony munkavégzésért. Különösen köszönöm a támogatóknak, akik magánszemélyként vagy cégként pénzzel vagy tárgyjutalommal hozzájárultak a díjugrató versenyszámoktól a magyar bajnoki címig a nemzeti és nemzetközi versenyeken, hogy a lovak, a lovasok és a lótulajdonosok nagyobb megbecsülésben részesülhessenek.

Köszönöm a szakág titkárainak, a szövetségi kapitányoknak, az elnökségnek, illetve a hazai díjugrató társadalom minden tagjának, hogy az elmúlt évben is a sikeres magyar díjugrató sportot segítették.

Szotyori Nagy Kristóf

 

2017-es beszámoló

Németh István szövetségi kapitány beszámolója

Sikeresen kezdődött a 2017-es év, ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész a 21. helyen végeztek Omahában a Világkupa döntőn. Két egymást követő évben sikerült magyar lovasnak kijutni a Világkupa döntőre, és ott jó szerepléssel helytállni. Mindkét lovasunk az idei szezonban is gyűjtik a pontokat,hogy minél jobb eséllyel indulhasson a 2018-as Közép európai döntőn Varsóban. Itt dől el, hogy ki az a három lovas a mi ligánkból akik részt vehetnek a döntőn Párizsban.

A 2017.es szezonban kevés CSIO-t tudtunk betervezni a válogatottnak. Részben a divízió 2-es helyszínek közötti nagy távolságok másrészt a helyszínváltozások miatt így lehetett kialakítani a programunkat. Az idei év fő versenye a Göteborgi Európa bajnokság volt.

Május elején volt az első csapatversenyünk, ahol a Hugyecz Mariann, Krucsó Szabolcs, Horváth Balázs, Szabó Gábor összeállítású csapat 5. helyen végzett a rangos 4*-os CSIO-on Linzben. Az idei évben nagyon erős csapatok versenyeztek a divízió 2-ben, például Nagy –Britannia és Belgium voltak a tavalyi kiesők a Szuperligából.

A következő CSIO a sopoti 5*-os verseny volt ahol a csapat össze állítása megegyezett a Linzivel. Itt még erősebb csapatok ellen kellett versenyezni. Nagy és technikás pálya volt a Nemzetek Díja. Az élmezőnyben fordultunk, és az utolsó lovasokig teljesen nyitott volt a verseny. Végül itt is az 5. helyezést értük el, ami a rangos mezőnyben nagyon jó teljesítmény.

A luxenburgi Roeserben volt a következő válogatott verseny CSIO 3*. Itt Szuhai Gyula, Tóth László, James Wingrave, Gombos László alkották a magyar csapatot. Sajnos ehhez a versenyhez nem volt kegyes az időjárás, napokig esett az eső, és emiatt nagyon elromlott a talaj a füves pályán. Itt nem jutott be a csapatunk a második fordulóba, végeredményben pedig a 12. helyen végeztünk.

Az Európa bajnokság előtti felkészülési versenyek voltak még a két 4*-os CSI Samorinban, és a 3*-os CSI Bratislava. A samorini első hétvége után neveztük le az Eb. csapatot, és ezt minden érintettel meg is beszéltem. A nemzetek Díja eredmények, és az egyéni eredmények alapján úgy éreztem, hogy egy erős csapattal érkezhetünk az Eb.-re.

A sajnálatos Pozsonyi események (amely ügy még kivizsgálás alatt van) midenképpen negatívan befolyásolták az érintett két ló és lovas végső felkészülését, és az utolsó tíz nap munkáját az utazás előtt.

Az Európa bajnokságon Hugyecz Mariann, Krucsó Szabolcs, Horváth Balázs, Szabó Gábor képviselték hazánkat, tartalék lovas pedig James Wingrave volt. A sorsolás nem túl szerencsésen alakult, első csapatnak sorsoltak minket így reggel 8.45-kor Hugyecz Mariann volt az első lovas aki belovagolt a pályára. Nem sikerült jól a kezdés, a reggeli hosszú árnyékok is meglephették a lovat. Minden esetre ez rányomta a bélyegét Mariann másnapi startjára is. Horváth Balázs a vadászugratásban egy verő hibával végzett, az elődöntőben pedig két akadályhibával és idő túllépéssel lovagolt. Minden esetre magabiztos pályákat láthattunk a párostól. Szabó Gábor gyors lovaglással kezdett, de sajnos az egyik összetett A és B elemét is leütötték. Másnap pedig igazi hideg zuhanyként ért, hogy Bölcsész a 6. ugrástól elkezdett hibázni és sorra ütötte az akadályokat. Krucsó Szabolcs és lova Chacco Blue II. bejutottak a középdöntőbe is, és így a csapat legjobbja ként a 43. helyen végeztek. A középdöntőt este lámpafénynél rendezték ami még inkább nehezítette a versenyt. A még rutintalan lovat csak a pálya első fele fogta meg kissé és ezen a szakaszon hibázott.

Összességében ez az Európa bajnokság is hasonlóan sikerült az előző évekhez, egy lovasunk jutott a középdöntőbe.

Németh István

 

2017-es év beszámolója

Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány beszámolója

2017-es év beszámolója

 

2017-es évben a Magyar Válogatott számára két edzőtábor került megrendezésre, az első május 13-14-e között, a második június 10-11-e között.

 

Az edzőtáborok során kiemelt figyelmet fordítottam a lovasok ülésének javítására és a segítségadások helyes módjára. A fő hangsúlyt a nemzetközi versenyeken előforduló és általában nehézségeket jelentő technikai feladatok gyakorlására fektettem.

 

Lamprechtshausen 

 

A Magyar Utánpótlás Válogatott 2017. május 18 – 21-ig az ausztriai 

Lamprechtshasuen-ben megrendezett CSIO-n vett részt. 

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek kategóriában a Tóth Ninetta – Plankton (4 hp, 8 hp), Sólyom Bori Luca – Contaro (4 hp, 8 hp), Hóman Gréta – Kaland (4 hp, 4 hp), Janik Anna – Costa Brava (2 hp, 0 hp) összeállítású Magyar Válogatott a harmadik helyet szerezte meg.

Gyermek Nagydíjban Pataki Anna Dorottya hibátlan alappálya és összevetés után második helyezést ért el. Tóth Ninetta szintén hibátlan alappálya után, az összevetésben 8 hibaponttal 5-ik helyen végzett. Janik Anna 1 hibaponttal 8-ik helyezett lett.

 

Ifjúsági kategóriában ötödik helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Szuhai Péter – Zaferah (8 hp, 1 hp), Ódor Evelin – Babett (4 hp, 16 hp), Jármy Vince – Príma (5 hp, kiz.), és Weinhardt Virág – Equest Cha-Cha (4 hp, 4 hp) összetételű Magyar Válogatott.

Ifjúsági Nagydíjban harmadik lett Szuhai Péter – Zaferah nyergében hibátlan alappálya és összevetés után. 

 

Fiatal Lovas kategóriában a Nemzetek Díjában a magyar csapat harmadik helyezést ért el az alábbi lovasok résztvételével: Hollé Sára – Clintus (12 hp, 0 hp), Kalán Eszter – Fortender (20 hp, 20 hp), Markó Rebeka – Enjoy (17 hp, 9 hp), ifj. Lázár Zoltán – Katyusa (8 hp, 12 hp).

A Fiatal Lovas Nagydíjban a magyar lovasok közül legjobb helyezést Markó Rebeka –Enjoy nyergében (9 hp) érte el, aki a 12-ik helyen végzett.

 

 

 

Ciekocinko 

 

2017. május 25-28-ig a lengyelországi Ciekocinko-ban szerepelt a Magyar Gyermek és Ifjúsági Válogatott. Janik Attila, kijelölt csapatvezető irányításával a Gyermek csapat a Nemzetek Díja versenyszámban az ötödik helyen végzett. Plavecz Szabrina –Aktus (4 hp, 8 hp), Dömötör Doren – Caruso (1hp, 9 hp), Janik Anna – Lolly Popp (5 hp, 0 hp), Unger Jázmin (kiz.).

Gyermek Nagydíjban legeredményesebb magyar lovasként Plavecz Szabrina 4 hibaponttal a kilencedik helyen végzett.

 

Ifjúsági kategóriában a Nemzetek Díja versenyszámban a Magyar Válogatott ötödik lett. Weinhardt Virág – Queenie (17 hp, 15 hp), Tóth Boglárka – Claudius (8 hp, 5 hp), Szarka Éva –Tony Montana (4 hp, 0 hp), Horváth Márkó – Rádiháza Csicsergős (kiz.).

Az Ifjúsági Nagydíjban Szarka Éva verőhiba nélkül 1 hibapontot kapott az alapidő túllépéséért, így a hatodik helyen végzett.

 

 

Hagen 

 

2017. június 14-18-án a németországi Hagen adott otthont a nemzetközi utánpótlás CSIO versenynek, melyen a teljes európai utánpótlás mezőny megjelent. 

A Gyermek Nemzetek Díja versenyszámban a magyar csapat a második fordulóba jutva az előkelő ötödik helyezést érte el. Hóman Gréta – Kaland (4 hp, 4 hp), Pataki Anna Dorottya – Hannibál (0 hp, kiz.), Bosits Bíborka – Viador (0 hp, 4 hp), Sólyom Bori Luca – Contaro (1 hp, 8 hp). 

Gyermek Nagydíjban Pataki Anna Dorottya szerepelt a legeredményesebben a magyar lovasok közül, hibátlan alappálya és összevetés után a rangos hatodik helyezést érte el.

 

Az Ifjúsági Nemzetek Díjában a Magyar Válogatott 12-ik helyezést érte el. Markó Sándor – Adjely El Rex (9 hp), Ódor Evelin – Babett (20 hp), Sólyom Sára – Cash (17 hp), és Jármy Vince – Alfa (kiz.).

 

 

Samorin CSIxxJ

 

2017. július 20-23-án a Magyar Utánpótlás Válogatott lovasai a páratlan alkalmat kihasználva, az eljövendő Európa Bajnokság helyszínén, abban az arénában, azokon az akadályokon, és miliőben álltak rajthoz, amiben a kontinens viadalon is megmérettettek. Az előzetesen is EB válogató versenyként szereplő közeli samorini CSIxx remek alkalom volt, hogy a párosok aktuális formáját felmérjem, és képet kapjak a versenyzők és a lovak felkészültéségéről.

A verseny folyamán két darab 140 cm-es versenyszám került megrendezésre. Az elsőben, amely kétfázisos elbírálású volt a magyar lovasok közül 4-en teljesítették az első fázist hibátlanul, Szarka Éva – Tony Montana és Ódor Evelin - Babett párosok a második fázisban is hibátlanok maradtak, Weinhardt Virág – Equest Cha Cha 4 hp és Alasztics Alíz - Prince 12 hibaponttal teljesített a második fázisban. A további lovasok az első fázisban: Tóth Boglárka – Claudius 4 hp, Markó Sándor – Adjely El Rex 4 hp, Ódor Evelin – Captain Cassone – 8 hp, Lehotai Máté – Calot 8 hp, Sólyom Sára – Cash – 9 hp, Szuhai Péter – Lamborgini – 13 hp. 

A 140 cm-es egyszeri összevetéssel kiírt versenyszámban a magyar lovasok közül Jármy Vince Prímával és Szarka Éva Tony Montana-val tudta az alappályát hibátlanul teljesíteni. Az összevetésben Jármy Vince – Príma 0 hp 4-ik helyezés, és Szarka Éva – Tony Montana 11 hp 8-ik helyezés. Lovasaink további eredményei: Szuhai Péter – Lamborgini 6 hp 20-ik, Tóth Boglárka – Claudius 8 hp 21-ik, Markó Sándor – Adjely El Rex 8 hp 25-ik, Ódor Evelin – Babett 12 hp 26-ik, Lehotai Máté – Calot 12 hp 28-ik, Ódor Evelin – Captain Cassone 12 hp 29-ik, Alasztics Alíz – Prince 14 hp 34-ik, Szuhai Péter – Zaferah 16 hp 35-ik, Sólyom Sára – Cash 20 hp 36-ik helyezés.

 

 

Samorin EB

 

Az Utánpótlás Európa Bajnokságra 12 lovassal érkeztünk. 

Gyermek korosztályban a Magyar csapat 9-ik helyezést érte el. 

Janik Anna – Costa Brava (8 hp, 4 hp), Hóman Gréta – Kaland (0 hp, 1 hp), Tóth Ninetta – Plankton (0 hp, 16 hp), Pataki Anna Dorottya – Hannibál (kiz., 0 hp).

Egyéniben Hóman Gréta jutott a döntőbe Kaland nyergében, az első fordulóban hibátlan, második fordulóban pedig 4 hibapontos teljesítménnyel, összesítésben a 11-ik helyen végzett.

 

Ifjúsági kategóriában csapatban a 18-ik helyen végeztünk. Tóth Boglárka – Claudius (16 hp), Szarka Éva – Tony Montana (kiz.), Weinhardt Virág – Chiclana (4 hp), Jármy Vince – Príma (8 hp). 

Ifjúsági kategóriában két lovasunk jutott döntőbe, Weinhardt Virág Chiclana nyergében a döntő mindkét pályáján hibátlan lovaglással, összesítésben a hatodik helyen végzett. Jármy Vince Prímával a döntő első fordulójában hibátlan, a második fordulójában 1 hibaponttal teljesítve 11 –ik helyezést érte el.

 

Fiatal Lovas kategóriában Hollé Sára – Clintus és Markó Rebeka – Enjoy szerepelt. Markó Rebekát az elödöntőben bukás miatt kizárták.

Hollé Sára Clintus nyergében 63-ik helyen végzett. Kiemelhetően jó teljesítménye: a középdöntő második fordulójában 8 hibaponttal teljesített. 

 

A 2017-ben megrendezett Utánpótlás Európa Bajnokság megmutatta, hogy csak a megfelelően felkészített és tudatosan menedzselt ló és lovas párosok tudják a legmagasabb szinten teljesíteni a nemzetközi követelményszintet. 

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves kitartó munkáját, köszönjük az edzők szakmai munkáját és a szülők, támogatók sportszerű segítségét!

 

 

Balatonvilágos, 2017. szeptember 20.

ifj. Kövy András


Schlezák Melinda elnökségi tag beszámolója

Díjugrató versenybírókat érintő adatok 2017-ből

95 regisztrált díjugrató versenybíró váltott licencet a 2017-es évre – a létszám az elmúlt években továbbra is stagnál.

Az aktivitás területén is többnyire változatlan helyzet figyelhető meg: a leginkább keresett versenybírók a hazai rendezvényeken Fodorné Horváth Anett, Abay Pál és Bálint Gábor voltak.

Ez évben mindkét továbbképzés és vizsga alkalom Budapesten a Kincsem Parkban került megrendezésre. A megmérettetésre 10 gyakorlóbíró jelentkezett, akik sikeres szereplésük után hasznos tagjaivá válhattak a hazai díjugrató versenyek versenybíróságainak.

Nemzetközi továbbképzések területén is voltak eredmények az elmúlt esztendőben. A hivatalos személyek steward vizsgáját sikeresen teljesítve Czibula Orsolya és Obermayer Ferenc nemzetközi minősítést kaptak. Fontos sikerek ezek a hazai díjugrató társadalom számára, hiszen ezen tudásfejlesztéssel elérhetőbbé válik a steward rendszer kibővített használata a nemzeti versenyeken.

Budapest, 2017. december 31.

Schlezák Melinda

 

Gondolatok a 2017-es évről

Karádi László elnökségi tag beszámolója

Az elmúlt év elején az országos tisztújító közgyűlésen a szavazatok többségével bizalmat és feladatot kaptam, attól a közösségtől, amelynek aktív tagja vagyok több mint 30 éve. Tudtam, részt venni a díjugrató szakág irányításában komoly kihívás jelent. Felelősségteljes döntéseket hozni, egy jelentős történelmi múlttal rendelkező sportágat irányítani, nem lehet komoly, megalapozott gondolatok nélkül.

Mindig is voltak elképzeléseim, hogyan lehetne és kellene hazánk díjugrató sportját minél magasabb szintre emelni, figyelembe véve melyek azok a területek, amelyek jelentős lemaradást mutatnak hosszú ideje és milyen módon lehetne javítani, fejleszteni azokat.

Gondolataim egyértelmű alapja az a tény, hogy az országból annak idején elüldözött szakemberek milyen mélységben tudták megalapozni a modern díjugratást bárhol a világon, a teljesség igénye nélkül említve Némethy Bertalant és Gombolai Feri bácsit, sajnos abból a tudásból keveset itt hagyva nekünk.
A sportági vezetésnek nem csak a mával kell foglalkozni, hanem az elmúlt kor sikereinek, tapasztalatainak megbecsülésével a jövőt kell építeni!

A szakbizottság feladatai kiterjednek minden a szakágat érintő részletre. Az első ülésen a tagok egyöntetű többséggel megbíztak a pályaépítői szakterület felügyeletével. Ezt örömmel vállaltam, hiszen közel 10 éve dolgozom pályaépítőként illetve korábban többen jelezték, hogy szívesen látnának ebben a feladatkörben.

Az elmúlt évekkel ellentétben "továbbképzés" helyett, konzultáció keretében zajlott a 2017-es év szakmai feladatainak egységesítése. Erre minden listán szereplő pályaépítő meghívást kapott, illetve az adott évben licencet váltó pályaépítők számára a megjelenés kötelező volt. A konzultáció minden kategóriát érintett a kezdő pályáktól a Nagy Díjakig. A résztvevőkből egyértelműen kirajzolódott az a személyi bázis, akikből meg lehetett tervezni az év versenyeinek szakmai összeállítását. Eközben ketten vizsgáztak magasabb pályaépítői besorolásért sikeresen elméletben, majd gyakorlatban, valamint a jelentkezés pályaépítői 1-es szintre nagy érdeklődést mutatott. A kiemelt versenyekre - fedett pályás minősítő és döntő, országos minősítő, Grand Prix sorozat, championátus, országos bajnokság, tenyészverseny - pályaépítőt a szakbizottság jelölt ki. Itt a minél magasabb szakmai végzettség, képzettség és a megfelelő tapasztalat volt a meghatározó. Az elmúlt évek alap emberei mellé még két eddig kevésbé teret kapott személy neve került fel, Hevesy Barnabás /Nemzetközi 3-as szint/ és Németh Zoltán /Nemzetközi 2-es szint/.

Az idei év versenyei a szakmai visszajelzések alapján megnyugtató minőséget mutattak, kellő felkészülést biztosítottak minden kategóriában az országos döntőkre, a fiatal és utánpótlás lovaknak a tenyészversenyre, illetve a válogatott lovasoknak a kontinens bajnokságokra. A kritikák nagy része  inkább a kisebb versenyek munkáit érte, de sajnos továbbra sem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy néhány helyszín komoly hiányosságokat mutat az akadálypark minőségében, sőt még néha a darabszámban is. Ez a terület további kiemelt figyelmet és fejlesztést igényel a jövőben.

Az egész éves szakbizottsági munkával teljes betekintés nyertem a hazai díjugratás jelenlegi állapotába. A sok biztató eredmény - versenysikerek nemzetközi szinten több korosztályban is - és az örömteli fejlesztések mellett - Nemzeti Lovarda, Szilvásvárad, Kaposvár, amelyek hatalmas minőségi változást jelentenek a sportág jövőjének - szembesülnöm kellett a hétköznapi valósággal is, ami sajnos számtalan kellemetlen és sokszor érthetetlen, a sportághoz méltatlan helyzetet produkált. Számomra ez a kép aggasztó és egyben óriási felkiáltó jel.

Úgy érzem itt az idő, hogy közösen azon dolgozzunk, hogy az a sportág, amely előkelő helyet foglal el a világ összes sportága között, szépségével, nehézségével, veszélyességével minden szinten megkapja azt a tiszteletet, amelyet megérdemel. Fontos, hogy a sportolói gondolkodás újra a ló szeretetére, megbecsülésére, a TISZTA SPORT szabályainak alapvető megtartására és a komoly szakmai tudás és háttér használatára épüljön. Most kell megteremteni azokat az egyértelmű, szakmailag a lehető legmagasabb fokon alátámasztott alapokat, amelyre a jövő lovasainak minél nagyobb sikerei építhetők.

A jelen lehetőségei adottak, a jövő építése minden szakvezető kötelessége.

 

Karádi László

2018.január.5.

© Magyar Lovas Szövetség | Minden jog fenntartva | Oldaltérkép | Grafika és szerkesztés: Win-Win Position Kft.
Archívum