Győztek a magyar fiatalok Isztambulban

Történelmi siker Isztambulban

A Nemzetközi Lovas Szövetség a Fiatal Lovasok Világsorozatának regionális döntőjét szeptember harmadik hétvégéjén a török fővárosban rendezte meg. Mesebeli körülmények várták a CSI**-vel összekötött versenysorozaton résztvevő kilenc nemzet lovasait. Az ír Alain Wade technikás, gondolkodtató pályákat épített a résztvevőknek.

A verseny fő versenyszámát, a péntek délutáni csapatversenyt a Nemzetek Díja szabály szerint két fordulóval rendezték meg. Hat ország tudott négyfős válogatottat kiállítani. Az első forduló után a magyar csapat hibátlan teljesítménnyel vezetett. A második forduló hihetetlen fordulatokat és izgalmakat hozott, mivel Magyarország és Törökország egyaránt 8 hibaponttal végzett. Hosszabb számolgatás után a regionális döntő szabályát alkalmazva az időeredményt vették figyelembe, így 2,01 másodperccel győzött Magyarország. A csapatban Sohajda Júlia Captainnel és Sopronyi András Rosi's Paulával 0-4 hibaponttal végzett, Biharvári Attila Timonnal 8-8 és az idei fiatal lovas országos bajnokunk, Néveri Imre László Kopernikusszal harmadmagával dupla hibátlant lovagolt, így összteljesítményük a páratlan győzelmet hozott. A viszontagságos két és félnapos oda- és háromnapos visszautazás kellemetlenségeit mindenben feledtette, hogy a Boszporusz partján, a Nemzetközi Lovas Szövetség Legfelsőbb vezetői gyönyörűséges eredményhirdetés keretében adták át díjaikat, és elismerően hallgatták a magyar himnuszt.

A vasárnapi nagydíj 11 fős összevetésébe Néveri Imre László és Sohajda Júlia is bejutott, ahol a diósdi lovasnő egy verőhibával, nagyon jó időeredménnyel az 5. helyen végzett. A győzelmet a török Derin Demirsoy a tizenötmilliós fővárosban otthon tartotta.