Keresés

Korosztályos Championatus 2009 - Championok születtek

A póni 2-ben első nap a holland tenyésztésű Zorróval a még csak 11 éves Ágoston Csenge győzött, második nap a prosperes Újvári Barbara lett az első hű társával, Lancelottal. Vasárnap azonban a Varga Ménes lovasa, Erdős Sándor tanítványa, Varga Ábel Lady Novell-lel a döntőt megnyerte és champion címét is megvédte, semmi kétséget nem hagyva afelől, hogy a kategória legjobbja.A 10-12 éves gyermek korosztály elő- és középdöntőjét magas stílusponttal nyerte Szalai Judit, míg a vasárnapi döntőt Varga Ábel Lolával. A championátus aranyáért a végletekig izgalmas versenyben, összevetés után nyert a kitűnő érzékű lovaglást bemutató, Bálint 2001 Lovasklub lovasnője, Mráz Csaba tanítványa, Szalai Judit.Mint már megszoktuk, a legnépesebb mezőny a 13-15 évesek Serdülő B korosztályában jött össze, ahol 36 páros próbált szerencsét. Az első napi stílusversenyt a székesfehérvári Kunos Lovarda versenyzője, Makói Ágnes Klára nyerte Gráf Gigolóval, aki a végül championátus dobogójának legfelsőbb fokára is felállhatott. A második napi hibaidős számot a már ifjúsági válogatottban is jeleskedő prosperes Mráz Tamás nyerte Mimivel, míg a harmadik napi összevetéses döntőt kisebb meglepetésre, parádés összevetést bemutatva, a somogyjádi Hajdú Eliza nyerte Zizi St. John'sszal.A 16-18 éves Serdülő A összevetéses elődöntőjét az airventes Orbán Donna nyerte, míg a második napi hibaidős középdöntőben a címvédő Vindeczker Alexandra lett a leggyorsabb hibátlan Zuhataggal. A döntő kék szalagját és nagy fölénnyel a championátus aranyérmét Stróbl Dorottya tanítványa, a blk-s Kertész Noémi hódította el.A legidősebbek, a 19-25 éves Utánpótlás korosztály elődöntőjében Baldauf Attila lett az első a német tenyésztésű szürke Classicóval, szombanton azonban a mezőny egyik legrutinosabb párosa, Fekete Tamás Grétával nyert egyedüli hibátlanként. Az utolsó napi döntőt összevetés után a sárga, Koppány apaságú fedezőmén, Páholy nyerte Nagy Eleonórával. Az utánpótlás champion címet pedig a harmadik fordulóra a tenyészversenyek miatt top lovát pihentető kaposvári Lovasakadémia versenyzője, Szabó Anita szerezte meg, összesítésben 1 pont előnyét megtartva.A csapatverseny, amint az előző két fordulóban, valódi sportélményt adott mind a lovasok, az edzők, a szülők és a nézők számára. A harmadik helyen Somogy megye csapata végzett, akiket összevetés után előzött meg a Prosper Lovasklub - Komárom-Esztergom megye csapata, míg a győzelmet és ezzel együtt a champion címet a 2008. év után ismét a Fábiáncsics Gábor által vezetett Cegléd - Pest megye csapata nyerte meg Gál Fanni, Tóth Dóra, Vindeczker Alexandra, Nagy Eleonóra összeállításban.A háromfordulós championátus idén is elérte célját, hiszen színvonalas versenyzési lehetőséget ad fiatal generációk számára, akik a jövő magyar díjugratásának meghatározó szereplői lehetnek.

Valószínűleg a gazdasági válság számlájára írható, hogy főleg az első és a harmadik fordulón kevesebb páros állt starthoz, de a sportteljesítmények értéke ezzel egyáltalán nem csökkent. A 2010-es évre a verseny lebonyolítási szisztémájában nincs ok a változtatásra, hiszen szinte minden kategóriában, a csapatversenyben is a pontegyenlőségek nem unalmas, hanem a végsőkig izgalmas sportot hoztak.

Versenyrendezői szempontból viszont átgondolandó, hogy a napi száz induló körüli startlétszámok mellé más versenyszámok beépítésével lehet-e majd a rendezvényeket gazdaságosabbá tenni.Szotyori Nagy Kristóf


 
PARTNEREK
weboldalkészítés, webdesign, weblapkészítés © 2008 Magyar Lovas szövetség www.lovasszovetseg.hu