CSIOChJYR Abano Terme-Olaszország

A gyermek korosztály (12-14 év) Nemzetek Díjában spanyol győzelem született, a magyar csapat pedig - 8 hibaponttal lemaradva a tavalyi gyermek Eb-győztes olasz csapattól - a negyedik helyen végzett. Az első fordulóban Burucs Barna a szürke Kabalával a 125 cm-es alappálya utolsó meredekjét verve 4 hibaponttal volt a legjobb, míg a második fordulóban Bölcskei Márk Szendergővel és Mike Dalma Tactickal 4-4 hibaponttal a forduló legjobb magyar eredményeit érték el. A gyermek korosztály szintén 125 cm-es nagydíjában az első napi nyitószám 8. helyezése után Kovács Zoltán tanítványa, Mike Dalma összevetésben ismét 8. lett. A gyermek korosztály 115 cm-es számában a debreceni Szegedi Adrienn a Contender apaságú 13 éves kancával, L-Chamonixszel egy második és egy negyedik helyezést is szerzett.

Az ifjúságiak Nemzetek Díjában hazai győzelem született, és magyar 4. hely. Az első fordulóban Pellérdi Nóra Anjessával érte el a legjobb eredményt, 4 hibapontos pályája Európa-bajnoki minősülést hozott számára. A második fordulóban az 5 hibapontos első kör után Stelczer Viktor tanítványa, Burucs Borbála Mama Miával egy parádés hibátlannal lett a forduló legjobb magyar lovasa. A négyfős ifjúsági hölgycsapat tagja volt Fa Lili, aki Tilanával reményteljes pályákat mutatott, és Sohajda Júlia Final Destinationnel, aki sajnos a fedett pályás versenyeken mutatott formáját még nem tudta hozni. Az egyéni versenyszámokban is Burucs Borbála volt a legjobb ifjúsági magyar lovas, hiszen az első nap hibátlan pályájával a helyezettek között volt, és a 140 cm-es nagydíjban is 4 hibaponttal végzett.

A fiatal lovas (19-21) korosztály Nemzetek Díjában és nagydíjában alárendelt szerepet játszottak a magyar lovasok. Azonban a 135 cm-es magasságú versenyszámokban Hmaidi Fatima Sissyvel és Lang István tanítványa, Néveri Imre László a Koppány apaságú Kopernikusszal értékes helyezéseket értek el a magyar díjugratás számára.

A verseny legfőbb tanulsága ismét az volt, hogy egy tartalékosabb gyermek és ifjúsági csapat is érdemben bele tud szólni Európa díjugratásába. Az Abano Terme-i CSIO-n egy-két verőhiba távolság volt a díjugrató sportot vezető országok és Magyarország csapatai között. A fiatal lovas korosztályban viszont egy Nemzetek Díja, illetve nagydíj szinthez sokkal több kell, amelyre a jelenben még kiforrottabb lovas tudás és még jobb lovak kellenek.