2009 első nemzetközi lovas versenye Kaposváron

A vasárnapi gyermek (12-14 éves) korosztály nagydíját 120 cm-es pályán rendezték, melynek győztese az összevetés egyetlen hibátlan lovas nője, Varga Zoltán tanítványa: Doremalen Anna lett, Ákos Ajtony sárga kancájával, Dórával. A második helyre Katona Elizabeth került Senyorral, megelőzve a Kabala apaságú Juniort lovagló Burucs Barnát. A korosztály első kétnapi versenyét pedig kitűnő lovaglással Bölcskei Márk nyerte meg Rádiháza Szendergővel.

Az ifjúsági korosztály nagydíjának 135 cm-es alappályáját három lovas teljesítette hiba nélkül. A győztes, a január óta Kormos Jánossal készülő Biharvári Attila lett az orosz tenyésztésű Timonnal, megelőzve az osztrák Georg Bibert és a nap meglepetésemberét, Illyés Tímeát.

A junior nagydíjat összevetés után Lang István tanítványa, a kaposvári fedelesben mindig jól teljesítő Orosz Milán - North páros nyerte, megelőzve a négy korosztályos Európa-bajnokságon lovagolt Bronislav Chudybát, aki jelenleg a legjobb cseh lovas, Ales Opatrny istállójában lovagol. A harmadik helyre bejött Hmaidi Fatima, hűséges társával, Sissivel.

Az ifi-junior korosztálynak közösen, 135 cm-en rendezték a kétfordulós csapatversenyt. Öt csapatból a győzelmet a magyar egyes számú kvartett szerezte meg. Változatos események tarkították ezt a versenyszámot, mivel az I-es csapat első embere, Debreceni János alól kipördült Colorado, melynek sajnálatos eredménye egy kéztörés lett, s a további három csapattagnak élesben kellett teljesíteni. Orosz Milán, Biharvári Attila, Sohajda Júlia végül nagy fölénnyel győzött. A csapatversenyben a magyar lovasok közül Tóth Péter Zenóbiával és Sohajda Júlia Final Destinationnel lovagolt hibátlan pályát az első fordulóban, míg a második fordulóban ez a Fa Lili - Tilana B és az Orosz Milán- North párosnak sikerült.

A háromnapos verseny összegzéseként elmondható, hogy nagyszerű képet mutattak a magyar fiatalok, a három korosztályban 0-16 hibapont között mozogtak az eredmények. A verseny sikeréhez nagyban hozzájárult a svéd-horvát származású Eduard Petrovic, aki pályáival lehetőséget teremtett a szép, stílusos, eredményes lovaglásokhoz. A jövő szempontjából nagyon értékesnek nevezhetjük a Lovasakadémia kezdeményezését, hiszen az ilyen versenyekkel tudunk lépést tartani Európa díjugrató sportjával. A jövőben remélhetőleg sikerül minél több ország csapatát Kaposvárra hozni, és ez a fedett pályás CSI CHJY Európa egyik igazán színvonalas rendezvénye lesz.

Utánpótlás szövetségi kapitány