Elkezdődött a díjugratás igazi szezonja
A bő egy hónap alatt már 17 megyében rendeztek díjugrató versenyt. 40-240 napi startig különböző szinteken, de az előírásoknak megfelelően versenghettek a díjugrató lovasok lovaikkal. Fontos, hogy a megyei lovas szövetségek koordinálják a térség díjugrató sportját és valós visszajelzést kapva a szakág jó irányba segítse a megyék díjugrató sportját.

Három országos minősítő versenyen, a kecskeméti Airvent, Simonpuszta és a pátyi Bellandor lovardákban reggeltől estig folytak az országos minősítő versenyszámok, amelyek teljesítése után lehet a különböző országos döntőkre indulást nyerni. A pályázat útján kiosztott versenyek rendezői a Díjugrató Szakággal együtt a jelen nehézkes gazdasági állapotában kisebb-nagyobb sikerrel teljesítették a díjugrató társadalom elvárásait. A kitűzött cél továbbra is az, hogy a háromnapos országos minősítő versenyek jó körülményekkel és szervezettséggel sportélményt adjanak, és a résztvevők a versenyekről elégedetten távozzanak.

Örömteli, hogy az elmúlt évek eltűnt hazai rendezésű nemzetközi versenyei ismét visszakerültek a versenynaptárba, s a fedettpályás Kaposvár CSI** után 40. alkalommal, városi összefogással, ismét sok-sok nézővel Kiskunhalas adott helyet CSI*-nak. A külföldi résztvevők száma még elég gyér volt, melynek főleg az Ausztriában lévő versenydömping lehet az oka. Szuhai Gyula és Szabó Anita révén ezúttal a fiatal generáció hozta a nagydíj győzelmeket. A Nemzeti Lovarda hagyományos Széchenyi István Emlékversenye és a kiemelkedő pénzdíjú jánosházi és Airvent CSI** várja a díjugrató sport rajongóit ebben a szezonban.

Nemzeti válogatottaink is porondra léptek és lépnek 2010-ben. A felnőttek a linzi CSIO-n erős versenyre számíthatnak. Szász Sándor szövetségi kapitány állandó kapcsolatot tart a kijelölt válogatottakkal, és energiáikat egyesítve törekszik arra, hogy minél több Nemzetek Díján vegyen részt Magyarország. A legfőbb cél pedig az októberben először Európán túl rendezendő Lovas Világjátékokon való szereplés, amelynek horribilis részvételi költségei nagy próbatétel elé állítják sportunkat. Hugyecz Mariann, Kovács Henri, James Wingrave minősülést szerezve, és talán egy negyedik párossal kiegészülve most először lehet Magyarországnak teljes díjugrató csapata. Az utánpótlás korosztály Olaszországban Ujvári Barbara és Fa Lili CSIO nagydíj helyezéseivel jól kezdett, a CSI-ken pedig szállítják az eredményeket. A pünkösdi lamprechtshauseni CSIO-ra készül a teljes válogatott, amely után a júliusi, franciaországi kontinensviadalon való részvételek is eldőlhetnek.

A Szakág a Magyar Lovas Szövetséggel egyetértésben, de a díjugratás érdekeit szem előtt tartva szeretne működni. Fontos, hogy a május 25-i közgyűlésen díjugrató sportunk súlyának, méretének megfelelő helyet kapjon a vezetésben, és a sportot eltartó befizetések visszakerüljenek a díjugratás működésébe. A Szakág aláírta a „Lovassportért" programot a Lovasplaza.hu-val abból a célból, hogy az együttműködésből befolyó pénzt átláthatóan a fiatal díjugratók hatalmas költségeinek enyhítésére használják föl. Az augusztus végén megrendezésre kerülő országos bajnokság helyszíne még kérdéses, hiszen a Lovasakadémia a beruházások miatt lemondta a rendezést. A Szebényi Dániel ötletével, Pataki Mihály exelnök és a teljes Szakbizottság támogatásával tavaly elindított kezdeményezés, hogy felnőtt bajnokunk egy személygépkocsit nyerhessen, idén is megvalósításra váró feladat.

A Szakágat érintő részletes eredményeket, illetve információkat olvassák a már megszokott média oldalainkon: dijugratas.hu, dijugratoszakag.hu, lovasszovetseg.hu és hivatalos havilapunkban, a Pegazus lovasújságban.

Díjugrató Szakbizottság