Ifjúsági és junior EB Prága 2008

Helytállás Prágában

A 2000-es hortobágyi ifi Európa-bajnokság után másodszor fordult elő, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség közép-európai térségnek adta a rendezés jogát. A 2002-es prágai árvíz után ujjá épített Trója szigeti verseny komplexum adott helyszínt az idei ifjúsági és junior Európa-bajnokságnak. 29 nemzet képviseltette magát a kontinensviadalon, 101 ifjúsági és 76 junior lovas állt starthoz a cseh fővárosban. Magyarország az eredetileg tervezett 5 ifjúsági és 2 junior lovas mellé a szövetségi kapitány javaslatára további két lovast jelölt a csapatba, így 9 páros utazott Prágába.

Az ifjúsági lovasok első napi 135 cm-re kiírt hibaidős számában három lovas is hibátlanul teljesített: Szabó Gábor Timpex Ábránddal, Béni Dániel Devonnal, aki a 10. helyet és Kovács Henri Corinával a 3. helyet szerezte meg. A csapatversenyben 18 ország kvartettjei indultak harcba az érmekért, a győzelmet végül Nagy-Britannia szerezte meg Dánia és Németország előtt. A magyar csapat szereplését Fortuna nem segítette, hiszen a második fordulót jelentő 10. helytől 3 hibaponttal maradtunk le. Rezgő Zoltán tanítványa, Szabó Lőrinc a Corofino apaságú Cobrával idei legjobbját mutatva 8 hibaponttal zárt, majd másodikként a Prudent házaspár által felkészített, Franciaországban készülő Kovács Henri Corinával 4 hibapontot szerezett, így két lovas után dobogós helyen állva vártuk a folytatást. Béni Dániel Devonnal sajnos nem tudott hozzátenni a csapat eredményéhez, így az ő pontjai estek ki, de vártuk az idei országos bajnok Szabó Gábort és az Amati apaságú Timpex Ábrándot, hogy a második fordulóba juttassa a csapatot. Azonban a skót pályaépítő nehézre sikerült 140 cm-es pályáján a hármas ugrás 'A' és 'C' eleme is leesett, és az 1 századmásodperces időtúllépés miatt Magyarország 21 hibaponttal a 11. helyen zárt. Mindössze 3 hibaponttal maradtunk le Franciaországtól, de nem kisebb csapatokat előztünk meg, mint Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Belgium, Norvégia. Egyéni indulónk, a még mindössze csak 16 éves Burucs Borbála tisztességesen helytállt, hiszen az első forduló 16 hibapontja után egy 8 hibapontos pályával mutatta, hogy a jövőben igenis kell rá számítani. A harmincfős egyéni döntőbe való bekerülés végül Szabó Gábornak nem sikerült, hiszen lova elfáradt, így az elmúlt évekhez hasonlóan Kovács Henri a második fordulóban (egy erősen vitatható, vizesárokbíró által jelzett vízhiba után) 8 hibaponttal a 11. helyen egyedüli magyarként lett döntős. A döntő kétfordulós pályáját 140 cm-re írták ki, de az ugrások magassága inkább 145 cm volt, vonalvezetése pedig a modern díjugrató sport összes nehézségét tartalmazta. Kovács Henri fantasztikus lovastudásával méltón zárta le az ifjúsági korosztályban való szereplését, hiszen a Galgóczy Mária tulajdonában lévő Cenzor apaságú sárga kancájával a „top tízbe" verekedve magát az 'A' pályán 4 hp, míg a 'B' pályán hibátlan teljesítménnyel a 9. helyet szerezte meg. A 2008-as év egyéni bajnoka a spanyol Anon Manuel lett a 17 éves Narcos apaságú L'Oreal d'Utah-val, megelőzve a két svájci lovasdinasztia gyermekeit: Stephani Laubert és a tavalyi teljesítményét megismétlő, még csak 16 éves Marcus Fuchsot.

A junior Európa-bajnokság pályáit a horvát Eduard Petrovic építette, melynek szintje nemzetközi szaktekintélyek együttes véleménye szerint is elérte egy felnőtt Európa-bajnokság színvonalát. A csapatversenyt megérdemelten Svájc nyerte, megelőzve Hollandiát és Nagy-Britanniát. A magyar csapat helyezetlenül végzett, hiszen sem Szuhai Gyula Lagarderrel, sem Petheő Ákos Harryvel nem tudták a pályákat befejezni. Az első napi vadászugratás leggyorsabb idejét a debreceni Tóth László lovagolta Baccara T-vel és három kisebb verőhibája miatt csak pár hibaponttal maradt le a szám nyertesétől. A csapatverseny első fordulójában a páros kitűnően küzdve 8 hibaponttal zárt, de a második fordulóra már erejük elfogyott. A junior korosztályban több mint jónak mondható eredményt ért el a nyergesújfalui Debreceni János a Color apaságú Coloradójával, aki a csapatverseny második fordulójában parádés 1 hibapontos teljesítményével mindösszesen 3,68 hibaponttal maradt le a döntőt jelentő 30. helytől. Az egyéni Európa-bajnok a svájci Philipp Züger lett Liatosszal, megelőzve két német lovast, Thomas Weinberget és Christof Brüsét.

Az idei Eb is megerősítette a korábbi évek tapasztalatát, hogy semmilyen hazai vagy nemzetközi versennyel nem lehet összehasonlítani a két korosztály Európa-bajnokságát; a mezőnyök évről-évre nőnek, a pályák színvonala évről-évre nehezedik. Prága közelsége serkentette a magyar lovasok részvételi kedvét, de ismét bebizonyosodott, hogy nem elég a kitűnő lovas tudás, csak jófejű, kitűnő képességű és az edző által jól felkészített párosoknak lehet jogosultsága a jövőben Európa-bajnokságon lovagolni. Két nemzetközi szabadtéri verseny vezette föl az Eb-re vezető utat, ezeket kiegészítve az egyéb hazai versenyek eredményeivel alakította volna ki a szakvezetés az Eb-re induló csapatot. A keretből a biztos indulónak tűnő Biharvári Attila lova sérülése miatt nem tudott a csapattal utazni. A csapatösszeállítást a szövetségi kapitány kérésére módosítani kellett, ami azonban nem bizonyult megalapozott döntésnek. A prágai kontinensviadalon lovastudásával ismét kitűnt Kovács Henri, aki öt Európa-bajnokságon indulva mindig döntős helyen végzett, és negyedszer került az első tíz közé. E páratlan teljesítmény remélhetőleg csak egy megálló volt a 18 éves lovas pályafutásában, hiszen a jelenleg is meglévő, megfelelő menedzseléssel a világ legjobb díjugratói közé kerülhet.

csapatvezető